-
Haber7
1949 yılında Sarıyer’in Garipçe köyünde doğan Özdemir Bayraktar, Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun oldu.
1967’de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümüne giren ve 1972 yılında mezun olan Bayraktar, mezuniyetinin ardından 2 yıl boyunca İTÜ Motorlar Kürsüsü Profesörü İsmail Hakkı Öz’ün araştırma asistanlığı görevini yürüterek içten yanmalı motorlar konusunda yüksek lisans çalışmasını tamamladı. Türkiye’nin sanayi sektöründe öncü rol üstlenen birçok fabrikanın (Burdur Traktör, İstanbul Segman, Uzel vb.) kuruluş ve yeni yatırımlar aşamasında teknik yönetici görevlerinde çalıştı.
Ülkemizin havacılık sektöründe gurur kaynağı olan Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı gibi ürünlerinde fikir babası olan Özdemir Bayraktar, 2005-2009 yılları arasında da Güneydoğu Anadolu bölgesinde Türk askerimizle birlikte, terörle mücadele noktasında yoğun mesai harcadı.
Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtulmasında çok önemli rol oynayan TB2 Siha’ların öncüsü olması sebebiyle de, 2021 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından, Karabağ nişanına layık görüldü. Milli teknoloji hamlesinin en önemli ürünlerinin fikir babası olan Özdemir Bayraktar 18 Ekim 2021 yılında hayata veda etmişti.
“KAZ UÇARDA LAZ UÇMAZ MI ?”
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, babasının da havacılığa merakı olduğunu ve kendisinin de bu yola girmesinin asıl sebebini şu sözlerle anlatmıştı:
“Yurt dışından model uçak getirmişti bana, kendisinin de havacılığa merakı vardı. Hatta kaz uçarda laz uçmaz mı derdi. Çokta meraklı bir mühendisti. Hayatını Milli Teknoloji Hamlesine vakfetti.”
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla babasını yad eden Bayraktar, vefatının 2.Yılında rahmet ve özlemle notunu düştü.
“Rahmetli babam bizleri her zaman Hak yolda, istikamet üzerinde yürümeye sevk eder; en önemlisi de “dosdoğru” yaşardı. Mekanı cennet, makamı âli olsun. Vefatının 2. yılında rahmet ve özlemle”
“HER ŞEY BİR MATKAPLA BAŞLADI”
Baykar Genel Müdürü olan Haluk Bayraktar da babasından bahsederken, kendisinin makinelere meraklı olan bir mühendis olmasına değiniyordu:
“Babam çocukluğunda da çok meraklıymış. Karadeniz’de, Rusların istihbarat cihazları, balıkçı ağlarına takıldığı zaman alıp inceleyen ve onu radyoya çeviren bir insanmış ve bunun gibi bir çok hikaye anlatılabilir. Üniversiteden mezun olduktan sonra, otomotiv parçalarının yerli bir şekilde üretilmesi için, İstanbul Bayrampaşa’da ilk atölyesini açıyor. Her şey bir matkapla başlıyor.”
KAFASINA KOYDUĞU İŞİ MUHAKKAK YAPARDI
Özdemir Bayraktar’ın kardeşi Ömer Bayraktar;
“Abim kafasına koyduğu işi muhakkak yapardı. Havacılığa da özel merakı vardı, aynı zamanda Türk Hava Kurumu’na bağlı amatör pilot ehliyeti vardı. Selçuk’un havacılık konusunda ki ilgisi de buradan gelir aslında. Abim, Selçuk’u küçük yaşlarda Sabiha Gökçen Havalimanına götürüp uçuş eğitimi verdirtmiştir. Abimin tuttuğunu koparan yapısı Selçuk Bayraktar’da da var.
Sanayi ve teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Özdemir Bayraktarı andı.
NİCE ÖZDEMİR BAYRAKTARLAR YETİŞİYOR İZİNDEN
“Yiğit ve cesur kişiliği, muhteşem stratejik zekası ile Milli Teknoloji Hamlesi’nin ve Milli İHA’larımızın öncüsü merhum Özdemir Bayraktar’ı rahmet ve özlemle anıyorum. Onun ideallerine koşacak milyonlarca genç var şimdi. Tam Bağımsız Türkiye’ye sahip çıkacak, nice Özdemir Bayraktar’lar yetişiyor izinden.”