Yapay zekayı kullanarak İzmir’i çocuk gözüyle anlattılar

İzmir’de Dijital Hikaye Atölyesi: Çocuklar Hayallerini Teknolojiyle Buluşturdu

İzmir’de gerçekleştirilen ‘Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi’ projesine 4 pilot okuldan 5’inci sınıf öğrencileri katıldı. Bu atölye sayesinde çocuklar, hayal güçlerini kullanarak kaleme aldıkları hikayeleri yapay zeka araçlarıyla dijital formata dönüştürme fırsatı buldular. EBA İçerik Geliştirme Ekibi Robokod Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi Koordinatörü Gürnüş Öztürk, projenin odak noktasında İzmir’in ve çocukların olduğunu vurgulayarak, çocukların doğal olarak teknolojiyi benimsediklerini belirtti. Öğrencilerden İzmir’i anlatmalarını ve kentle ilgili hikayeler oluşturmalarını istediklerini dile getiren Öztürk, öğrencilerin farklı unsurlar üzerinde araştırmalar yaparak kendi karakterlerini yarattıklarını ifade etti. Her öğrencinin kendine özgü kahramanı olduğunu ve bu kahramanlar aracılığıyla öykülerini dijital ortama taşıdıklarını belirten Öztürk, öğrencilerin hikayelerini oluştururken İzmir’in tarihi yerlerinden, yiyeceklerinden ve folklorundan ilham aldıklarını paylaştı.

‘Hayal Güçlerini Kullandılar’

Öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak mekanları ve kahramanları tasarladıklarını belirten Gürnüş Öztürk, projenin sonunda dijital ortamda bir kitabın yayınlanacağının müjdesini verdi. Öğrencilerin yazdıkları hikayelerin diğer çocuklar tarafından okunabileceğini vurgulayan Öztürk, bu sayede öğrencilerin hikayelerini daha geniş bir kitleyle paylaşma fırsatı bulacağını söyledi.

‘Yazdıklarını İlk Kez Farklı İnsanlar da Okuyacak’

30 Ağustos Ortaokulu Bilişim Öğretmeni Fatma Kırcalı, projeye başladıklarında öğrencilerin teknolojiye adapte olabileceğine dair endişeler taşıdığını ancak öğrencilerin projeyi büyük bir ilgiyle karşıladığını söyledi. Öğretmenlerin de Canva kursları aldığını ve öğrencilerin bu programdan en iyi şekilde faydalandığını belirten Kırcalı, öğrencilerin yazılı içeriklerini yapay zeka araçlarıyla görselleştirmenin hikayelerini daha etkileyici hale getirdiğini aktardı.

Türkçe Öğretmeni Neşe Kaya Toker, öğrencilerin proje sayesinde yazmaya olan ilgilerinin arttığını ve hikaye yazmanın ötesinde hikayelerini paylaşmanın heyecan verici olduğunu kaydetti.

‘Yavru Bir Serçenin Gözünden İzmir’

Atölyeye katılan 5’inci sınıf öğrencileri de projeye verdikleri özgün yorumlarla dikkat çektiler. Ali Tuğra Çalışkan, ‘Yer altındaki İzmirli’ isimli hikayesinde kültürel mirasa vurgu yaparak yazmaya ilgi duyduğunu belirtti. Diğer öğrencilerin de İzmir’in tarihi ve kültürel dokusunu kendi bakış açılarıyla yansıttıkları hikayeleri büyük bir heyecanla kaleme aldıkları öğrenildi.

‘Atatürk ile Dertleşen Bir Kız Çocuğunun Hikayesi’

Öğrenciler arasında yer alan Uras Kırhan, Ayşenaz Çatın ve Berrin Sakallıoğlu da kendi özgün hikayelerini yazarak projeye katkıda bulundular. Kırhan’ın ‘İzmir’de Macera’, Çatın’ın ‘Alzheimerlı Anneanne’ ve Sakallıoğlu’nun ‘Sarah Almanya’dan İzmir’e’ isimli hikayeleri, diğer öğrencileri ve öğretmenleri etkilemeyi başardı.

Related Posts

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Van’da bir ilk: Picasso’nun orijinal eserleri Türkiye’de

Aşure günü ne zaman bitiyor 2025, hangi tarihlerde yapılır? Muharrem ayının 10. günü ne zaman, hangi gün?

Aşure günü ne zaman başlıyor ve bitiyor 2025 Muharrem ayı ile birlikte sorgulanıyor. Muharrem Ayı, İslam’da maneviyatın yüksek olduğu ve ibadetlere daha fazla yönelinmesi tavsiye edilen önemli bir aydır. Bu ayda yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin sevabı büyük kabul edilir. Özellikle Aşure Günü (Muharrem’in 10. günü) duaların kabul edildiği mübarek günlerden biridir. Peki, aşure günü ne zaman bitiyor 2025, hangi tarihlerde yapılır? Muharrem ayının 10. günü ne zaman, hangi gün? İşte aşure günü 2025 tarihi…

ALES-2 ne zaman, saat kaçta? Sınav giriş belgeleri yayınlandı! İşte ALES sınav yerleri sorgulama ekranı: ÖSYM AİS

ALES 2025 sınav tarihine sayılı günler kala  yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde “ALES-2 ne zaman?” ve “ALES-2 sınav yerleri ve giriş belgeleri açıklandı mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere sınav tarihi ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimiyle birlikte belli oldu. Sınav yerleri ise sınav giriş belgeleri üzerinden sorgulanıyor. Peki, ALES sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? ALES sınav yerleri belli oldu mu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte ALES sınav giriş belgesi sorgulama ekranı…

DGS 2025 SINAV YERİ BİLGİSİ || DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak? DGS sınav giriş belgesi nereden, nasıl indirilir?

DGS 2025 sınav yerleri, bu yılki oturuma girecek adayların gündemine geldi. Dikey Geçiş Sınavı Temmuz ayı içerisinde ÖSYM takvimi doğrultusunda gerçekleştirilecek. Sayısal ve sözel olmak üzere ili bölümden oluşacak sınavda adaylara 135 dakika süre tanınacak. Ayrıca 2025 DGS sonuçları sadece 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak. DGS sınav yerleri ÖSYM tarafından salon atama işlemleri tamamlandıktan sonra ilan edilecek. Dikey Geçiş Sınavı giriş belgesi üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Peki DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak? DGS sınav giriş belgesi nereden, nasıl indirilir? İşte ayrıntılar…

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 24 saatlik hata tespit raporu yayınlandı! İşte güncel veriler

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki 24 saatlik güncel veriler yayınlandı. Peki, bugün 25 Haziran Çarşamba Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 26 Haziran Perşembe yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

YKS’nin ikinci oturumu AYT başladı

ÖSYM’nin ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT), saat 10.15’te başladı.