Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Apandisit Kanseri: Gençler İçin Yeni Bir Tehlike

Apandisit genellikle iltihaplanma ile ilişkilendirilirken, uzmanlar artık apandisit kanserinin ciddi bir tehdit oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, nadir görülen ancak agresif seyreden apandisit kanseri özellikle Y kuşağındaki bireyleri etkileyebiliyor. 1980’lerde doğan ve şu anda 30’lu–40’lı yaşlarda olan bireylerde apandisit kanseri görülme olasılığının ebeveynlerinin kuşağına göre yaklaşık dört kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

Gençlerde 4 Kat Daha Fazla Görülüyor

Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi araştırmacıları, Y kuşağının apandisit kanserine yakalanma olasılığının, ebeveynlerinin kuşağına göre yaklaşık dört kat daha fazla olduğunu belirtiyor.

Henüz artışın nedeni tam olarak anlaşılamamış olsa da, araştırmacılar çevresel faktörler, modern yaşam tarzı, bozulmuş bağırsak florası ve beslenme alışkanlıklarının etkili olabileceğine inanıyor.

Apandisit Kanseri Nedir?

Frankfurt – Ingolstadt Hastanesi’ne göre, apandisit kanseri, kalın bağırsağın nadir görülen özel bir tümör türüdür. Alman Kanser Derneği ise bu kanser türünün genellikle yaşamın 50–70 yaş aralığında görüldüğünü ancak gençlerdeki artışın dikkat çekici olduğunu vurguluyor.

Kanser genellikle geç teşhis edildiğinden, tanı anında periton veya lenf düğümlerine yayılmış ve metastaz yapmış olabiliyor.

Apandisit Kanserinin Belirtileri Neler?

Nadir görülmesi nedeniyle hastalık genellikle göz ardı edilse de, uzmanlar belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor:

  • Sürekli ve belirsiz karın ağrısı (özellikle sağ alt karında)
  • Karında dolgunluk veya basınç hissi
  • Mide bulantısı, iştahsızlık, istemsiz kilo kaybı
  • Kabızlık veya ishal gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklik
  • Sürekli yorgunluk, halsizlik hissi

Kimler Risk Altında?

Uzmanlara göre genetik yatkınlığı olanlar, önceden bağırsak rahatsızlığı bulunanlar ve obeziteyle mücadele eden bireyler daha yüksek risk altında. Özellikle gençlerin belirtilere karşı dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.

Henüz gençlerin neden bu kadar fazla şekilde etkilendiği net olarak bilinmese de, bilim dünyası bu eğilimin önümüzdeki yıllarda artabileceğinden endişe duyuyor.

Related Posts

Karpuzda bakteri tehlikesi

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar, hayvansal gıdaların yanı sıra meyve ve sebzelerin de zehirlenmeye yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Tuvalet eğitimi ne zaman başlar! Tuvalet eğitimi sabır, sevgi ve anlayış gerektiriyor! Uzmanlar, her çocuğun kendi zamanında tuvalet eğitimine hazır olacağını ifade ediyor. 

Diş sıkma masum değil, bakın neleri etkiliyor!

Çocuklarda gece diş gıcırdatması masum bir alışkanlık değil! Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, diş sıkmanın tedavi edilmediğinde hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini söylüyor. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

Bebeklerde inmemiş testis tedavisinde geç kalınması kısırlık ve kanser riskini artırıyor

Medipol Sağlık Grubu’ndan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yeni doğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testis tedavisinde gecikmenin doğurganlığı olumsuz etkileyebileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini belirtti.

Yazın bu yiyecekleri asla tüketmeyin: Vücudun soğuma mekanizmasını zorluyor

Yaz aylarında serin kalmanın yolu sofranızdan geçiyor. Uzmanlara göre, sıcak havalarla başa çıkmanın en etkili yolu, klima kullanımının yanı sıra doğru beslenme alışkanlıklarını benimsemekten geçiyor. İşte yazın tüketilmemesi gerekenler…

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.