Türkiye’den Suriye’ye 400 bin tondan fazla un ihracatı beklentisi

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonunca Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’nde “Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım” ana temasıyla düzenlenen uluslararası kongrede AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de 2024’ün tahıl üretiminde verimli geçtiğini belirten Ulusoy, Türk sanayisinin son 10 yıldır olduğu gibi 2024’te de 3 milyon tonu aşan ihracatıyla dünyanın en büyük un tedarikçisi olduğunu söyledi.

Ulusoy, iyi gelen rekolte sonucunda hem özel sektörde hem de Toprak Mahsulleri Ofisi’nde önemli bir stok seviyesine ulaştıklarını ifade etti.

Eren Günhan Ulusoy, Suriye’de yaşanan iç savaş döneminde de Türkiye’nin yine önemli bir un tedarikçisi olduğunu ancak jeopolitik durumlara bağlı ihracatın da değiştiğini belirtti.

Son dönemde Türkiye’ye yakın olan İdlib-Rakka bölgelerinin Türkiye’nin ihracat alanı olduğunu dile getiren Ulusoy, şunları kaydetti: “Devrimden sonra Suriye’nin tamamına Türkiye’den un sevk edilmeye başlandı. Suriye, birkaç yıl boyunca Türkiye’nin önemli ve miktarlarını arttırabildiği bir pazar olarak ön plana çıkacak. Türkiye’nin (Suriye’ye) bu yılı 400 bin tonun üzerinde un ihracatıyla kapatmasını bekliyoruz. 2025 yılı ihracatında 2024 rakamlarını geçmek için en önemli pazarlardan biri Suriye olacak. Suriye’nin yeniden yapılanmasında un sektörü de yer alacak.”

Suriye’ye 2024 yılında 326 bin ton un ihraç edilmişti

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’den Suriye’ye 2023 yılında yapılan 267 bin tonluk un ihracatının geçen yıl 326 bin tona yükseldiğini 7 Şubat’ta açıklamıştı.

Related Posts

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Anneler Günü yaklaştı, gül fiyatları uçtu

Anneler Günü öncesinde çiçek satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Annesine ya da sevdiklerine çiçek almak isteyen vatandaşlar gülü tercih edince gül fiyatları da bir anda fırladı. İnternetteki çiçek uygulamalarında 11 adet gül 799 liradan satışa sunuldu.

Kalpte 3 milyar dolar tasarruf

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalıştığı Üreten Sağlık Modeli kapsamındaki en önemli projelerden olan Kalp Akciğer Makinesinde (KAM) ufuk göründü.

2021 Aralık ayından bu yana en düşük oran

Yıllık enflasyon yüzde 37.86 olarak açıklandı. TÜFE’de Aralık 2021’den bu yana en düşük oran olarak kayıtlara geçti. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının 4 aylık enflasyon farkı yüzde 13.36, memur maaşlarında ise fark yüzde 6.94 oldu.

Romanya’da işsizlik geriledi

Romanya’da mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı, Şubat 2025’teki yüzde 5,6 seviyesinden Mart ayında yüzde 5,5’e indi. Bu değişimle birlikte ülkede işsiz sayısı 3 bin 800 kişi azalarak 453 bin 100’e düştü. Ancak detaylara bakıldığında kadınlar …