Türkiye’de her 8 kişiden birinde kardiyovasküler risk tespit edildi

Yeni Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme Programıyla Türkiye, Ölümleri Azaltmayı Hedefliyor

Her yıl dünya genelinde 18 milyon insanın yaşamına mal olan kalp ve damar hastalıkları, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemenin yanı sıra sağlık sistemlerine de büyük bir yük getiriyor.

Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri, kalp ve damar hastalıklarının tetikleyicileri arasında yer alıyor.

Risk Faktörleri Dikkate Alınmalı

Bu risk faktörlerinin etkileri yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp ve damar hastalığı riskini artırıyor. Bu risk faktörlerinin bir araya gelmesi riski daha da artırıyor.

Bu sebeple, kalp ve damar hastalıklarından korunma konusunda tüm risk faktörlerinin ele alınması ve tedavi edilmesi önem taşıyor.

Sağlıklı Yaşam Tarzı Önemli

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin büyük bir kısmı önlenebilir. Bu doğrultuda Türkiye, “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” adlı bir programa başladı.

Risk Değerlendirmesi Yapılıyor

Program kapsamında aile hekimleri, 40 yaş ve üzeri bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesini gerçekleştiriyor. Bu değerlendirme sürecinde kişinin yaş, cinsiyet, sigara kullanımı gibi bilgiler alınarak kan basıncı ve kolesterol değerleri ölçülüyor. Elde edilen verilere göre kişinin 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanıyor ve tedavi planı oluşturuluyor.

2 Milyon Kişide Değerlendirme Yapıldı

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1 Kasım 2024-14 Nisan 2025 tarihleri arasında 2 milyon 483 bin 467 kişinin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapıldı. Bu değerlendirmeler sonucunda 317 bin 776 kişide risk tespit edildi, yani yaklaşık her 8 kişiden birinde kalp ve damar hastalığı riski olduğu belirlendi.

Ücretsiz Danışmanlık Hizmeti

Risk taşıyan bireyler, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, sigara bırakma gibi konularda ücretsiz danışmanlık hizmeti alabiliyor. Bakanlık, kalp sağlığını korumanın yolları olarak işlenmiş gıdalardan uzak durmayı, tuz tüketimini azaltmayı, sigara ve alkol kullanımından kaçınılmasını, düzenli egzersiz yapılmasını ve düzenli uyku düzenine dikkat edilmesini öneriyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek işe yarar mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çağlıyan, “Kalp damar tıkanıklığı olan bir durumda öksürmenin size hiçbir faydası olmaz. Öksürmek kalp damarınızı açmaz. Hatta ritim bozukluğunu tetikler. Bu inanış, şehir efsanesi” dedi.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Aktif Mesane Sendromu Nedir?

Aktif mesane sendromu toplumda bir çok insanın yakındığı sağlık sorunların başında geliyor. Peki Aktif Mesane Sendromu Nedir, nasıl tedavi edilir.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Ankara’da Sahte İçki Faciası: 105 Kişi Hayatını Kaybetti

(ANKARA) – Ankara’da son 2 ay içinde sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 105’e yükseldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu sayısı ise 43 oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından …