Ramazan ayı fiyatları nasıl etkiliyor? Merkez bankası hesapladı

Ramazan Ayının Gıda Fiyatları Üzerindeki Etkisi Analiz Edildi

Ramazan ayının fiyat istikrarı açısından önemli rol oynadığı gıda fiyatları üzerinde yapılan analize göre, şubat ve mart aylarında işlenmemiş gıda enflasyonunda sırasıyla 1,16 ve 3,53 puan; gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonunda ise 0,75 ve 1,09 puanlık bir yukarı yönlü etki görüldü.

Yapılan analize göre, “2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkisinin yaklaşık 0,5 puan olarak hesaplandı” ifadeleri kullanıldı.

Et ve tavuk eti fiyatlarında Ramazan ayı öncesinde başlayan artış eğiliminin Ramazan ayı boyunca ivmelendiği, ancak Ramazan sonrasında görece ılımlı bir seyir izlediği belirtiliyor.

Yumurta fiyatlarında ise Ramazan ayı itibarıyla artış yaşanırken, sonrasında düşüş görüldü. Analizde “İncelenen tüm ürünlerde Ramazan ayına bağlı fiyat artışlarının kalıcı hale gelme eğiliminde olduğu” vurgulandı.

Ramazan Ayında Fiyatlar Yükseldi

Ramazan’ın işlenmemiş gıda fiyatları üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde incelemek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) verileri üzerinden yapılan analizde uzmanlar şu ifadeleri kullandılar:

Kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarındaki artış eğiliminin Ramazan ayı boyunca ivmelendiği, ancak Ramazan sonrasında ılımlı bir seyre dönüştüğü gözlemlendi.

Related Posts

Ekonomiye 398.6 milyar TL destek

Vakıf Katılım, 2025 yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Vakıf Katılım bu dönemde, 350.3 milyar TL fon toplarken, reel sektöre 398.6 milyar TL finansman desteği sağladı. 2024 yılı sonuna göre yüzde 20 büyüyerek 483.9 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaşan Vakıf Katılım, 2025 yılının ilk 3 ayında 1.9 milyar TL net kâr elde ederek başarılı performansını sürdürdü.

Tohumculukta gelişme sürüyor

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB), geçen yıl sonu itibarıyla tohumluk üretiminin 2023’e 3 bin 18 ton artarak 1 milyon 303 bin 38 tona çıktığını ve meyve fidanı üretiminin ise yaklaşık 10.7 milyon düşüşle 101 milyon 574 bine gerilediğini bildirdi.

Kredi faizleri tırmanıyor: Aylık taksitler 43 bin TL’ye dayandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı haftalık verilere göre, 2 Mayıs ile biten haftada konut kredisi hacmi 562,61 milyar TL’ye ulaştı. Bu, bir önceki haftaya kıyasla yaklaşık 3,35 milyar TL’lik bir artışa işaret ediyor …

Türkiye’nin en kârlı bankası belli oldu

Ziraat Bankası, 2025 yılının ilk 3 ayına ilişikin finansal sonuçlarını açıkladı. Banka, açıkladığı sonuçlara göre, 32,7 milyar TL net kâr ile sektörde en fazla kâr eden bankası oldu. Küresel ekonomik belirsizliklerin arttığı bir dönemde bu performans …

2025 e-ticaret hedefi 8 milyar $

Ticaret Bakanlığı, e-ihracatın ekonomiye katkısını artırmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalarla 2025’te e-ihracat hacmini 8 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor.

Suudi enerji devinden 21,3 milyar dolarlık temettü

Suudi enerji devi Aramco, 2025’in ilk çeyreğinde 21,3 milyar dolar temettü beyan ederken, sermaye harcamalarını 12,5 milyar dolara çıkardı; şirket aynı dönemde Unioil ve Blue Hydrogen gibi stratejik yatırımlar gerçekleştirdi.