Pasifik Okyanusu’nda devasa bulut halkası görüntülendi

Yaklaşık 450 kilometre çapındaki bu etkileyici yapı, Hawaii Adaları’nın birkaç bin kilometre güneybatısında tespit edildi. NASA’nın Earth Observatory birimine göre bu dev bulut halkası, MODIS isimli gözlem cihazı tarafından görüntülendi.

Bulut halkası, Rayleigh-Bénard konveksiyon hücresi olarak bilinen bir meteorolojik olay sonucu oluştu. Bu olay, farklı sıcaklıklardaki havanın yükselip alçalmasıyla tetiklenen konveksiyon hareketlerine dayanıyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) göre iki tür konveksiyon hücresi bulunuyor: Kapalı hücreler, soğuk havanın hücrenin kenarlarında alçalıp merkeze bulut bırakmasıyla oluşuyor; açık hücrelerde ise soğuk hava merkeze alçalır ve kenarlarda bulut oluşur. Bu fotoğrafta görülen bulut halkası, kapalı bir hücreyle meydana geldi.

Normalde bu tür hücreler altıgen şekilli olur ve gökyüzünde diğer benzer hücrelerle birlikte desenler oluşturur. Ancak bu olayda bulut hücresi tek başına ve izole şekilde oluşmuş durumda. Bilim insanları, bu durumun arkasında küçük bir adacık ya da güneş tarafından aşırı ısınmış bir su yüzeyinden yükselen sıcak hava parçası olabileceğini düşünüyor.

Earth Observatory uzmanlarına göre, yükselen sıcak hava kütlesi önce kümülüs bulutları ve hafif yağmur oluşumuna neden oldu. Yağmurla soğuyan hava aşağıya doğru indi ve etrafındaki sıcak havayı yukarı itti. Bu da halka şeklinde kümülüs bulutlarının oluşmasına zemin hazırladı.

Bu oluşum, ekvatora yakın düşük basınç kuşağı olan İntertropikal Yakınsama Bölgesi’nin hemen güneyinde yer aldı. Bu bölge, sık sık yaşanan fırtına ve sağanaklarla biliniyor ve bulut halkasının oluşumunu desteklemiş olabilir.

Bulut halkasının doğusundaki deniz yüzeyi, metalik bir parlaklıkla dikkat çekiyor. Bu, güneş ışığının okyanus yüzeyinden yansıyıp doğrudan uydunun algılayıcısına ulaşmasıyla oluşan bir ‘güneş parlaması’ (sunglint) etkisi. Bu etki, okyanusu adeta devasa bir gümüş aynaya çeviriyor.

Konveksiyon hücrelerinin varlığı ilk kez 1961 yılında, NASA’nın TIROS-1 uydusu sayesinde fark edildi. Bu uydu, tam ölçekli ilk hava durumu gözlem uydusuydu. O zamana kadar bu karmaşık gökyüzü desenleri meteoroloji uzmanları tarafından büyük ölçüde gözden kaçırılmıştı.

Related Posts

Acer, RTX 50 serisi GPU’lara sahip yeni Nitro bilgisayarlarını tanıttı

Acer, oyun odaklı Nitro serisine yeni dizüstü ve masaüstü modeller ekledi. Nitro AI dizüstü bilgisayarlar ve Nitro 20 masaüstü bilgisayar, NVIDIA GeForce RTX 5060 GPU’ları ile birlikte gelirken, bazı modellerde AMD Ryzen AI 300 serisi işlemciler de yer alıyor.

PlayStation Plus abonelerine kötü haber: 22 oyun veda ediyor!

Oyun fiyatlarının günden güne artmasıyla odağımızı aylık belirli bir ücret karşılığında çok sayıda oyunu oynamaya imkan veren abonelik servislerine çevirdik. PlayStation Plus, bu alanda öne çıkan mecraların başında geliyor diyebiliriz. Son olarak …

Türkiye’de haftanın en çok izlenen dizi ve filmleri belli oldu!

JustWatch tarafından paylaşılan güncel verilere göre Türkiye’de dijital platformlarda en çok izlenen dizi ve filmler belli oldu. 14 Nisan – 20 Nisan tarihleri arasındaki verileri kapsayan listede Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, BluTV …

iPhone kullanıcıları dikkat! Banka bilgileriniz çalınabilir

Apple, yaklaşık iki milyar iPhone kullanıcısına güvenlik uyarısında bulundu. Dijital mahremiyetin ciddi tehlike altında olduğunu öne süren şirket, isim vermeden bir başka teknoloji devini hedef gösterdi.

Perplexity, Google Chrome’u satın almak isteyenler kuyruğuna girdi

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı açtığı tekelcilik davası teknoloji dünyasında yankı uyandırmaya devam ederken, dikkat çekici bir hamle de yapay zeka girişimi Perplexity’den geldi. Şirketin ticari operasyonlardan sorumlu yöneticisi Dmitry …

Gemini aylık 350 milyon aktif kullanıcıya ulaştı

Google’ın yapay zekası Gemini, Mart 2025 itibarıyla küresel olarak aylık 350 milyon, günlük 35 milyon aktif kullanıcıya sahip. Veriler, ABD federal mahkemesinin Google’ın arama pazarındaki hakimiyetine yönelik önerilen çözümleri değerlendirdiği …