Meksika, ilk kadın devlet başkanını seçmeye hazırlanıyor: ‘Toplum sonunda gelişiyor’

Siyasi şiddet olaylarının ve adaylara yönelik saldırıların son dönemde artış gösterdiği Meksika, yarın sandık başına gidiyor. Ülke, aynı zamanda ilk kadın devlet başkanını seçmeye de çok yakın. Son anketlere göre, iktidar partisi MORENA’nın adayı Claudia Sheinbaum ve merkez sağ muhalefet Ulusal Eylem Partisi’nden senatör Xochitl Galvez, seçim yarışını önde götürüyor. Seçimdeki tek erkek aday ise eski milletvekili Jorge Alvarez Maynez. Fakat kendisinin seçimi kazanması olası görülmüyor.

Claudia Sheinbaum, anketlere göre, devlet başkanlığı seçiminde yarışı önde bitirmeye daha yakın. Bazı anketler, en yakın rakibi Galvez’e 20 puan fark atacağını öngörüyor.

SHEINBAUM NE VAAT EDİYOR?

Seçimin favorisi gösterilen 61 yaşındaki Sheinbaum, iklim bilimci ve Meksiko City’nin eski belediye başkanı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Sheinbaum, mevcut Devlet Başkanı Lopez Obrador döneminde oldukça önemsenen sosyal programları sürdüreceğini ve ihtiyaç sahibi ailelere daha fazla kaynak sağlanması için bütçenin yeniden revize edileceğini belirtti. Şiddet olaylarının yeniden tırmanışa geçmesi nedeniyle halkın güvenliğini güçlendirmek isteyen Sheinbaum, ulusal muhafızların destekleneceğini duyurdu.

ABD ile göç müzakerelerinin kısa zamanda nihayete ermesi için çaba harcayacaklarını kaydeden Sheinbaum, hidroelektrik santrallerin modernleştirilmesini tamamlayacaklarını, başlıca kentlerde elektrikli araç kullanımını teşvik edeceklerini de dile getirdi.

GALVEZ NE VAAT EDİYOR?

Muhalefet blokunun adayı Xochitl Galvez ise kamu ve özel sağlık hizmetlerini entegre eden kapsamlı sağlık sistemi kuracaklarını belirtti. Çocukları kaybolan annelerin savcılıkta devam eden davalarına destek olacaklarını dile getiren Galvez, bu kişilere maddi tazminat sağlayacaklarının sözünü verdi. Galvez, gençlerin ve kadınların öncülük ettiği projelere kaynak sağlayacaklarını ve bunun için ayrı fon kuracaklarını kaydetti.

Silahlı kuvvetlerin sivil görevlerden tasfiye edilmesi ve organize suçla etkin mücadele de sağ görüşlü senatör Xochitl Galvez’in seçim vaatleri arasında yer alıyor.

SEÇİMİN TEK ERKEK ADAYI NE VAAT EDİYOR?

Meksika basınında neredeyse hiç şans tanınmayan Jorge Alvarez Maynez ise esrar kullanımını kontrol altına alacaklarını ve gençlerin bunlardan uzak durması için sosyal programları hayata geçireceklerini vurguladı. Sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi, işçi haklarının korunması, fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması ile yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, Maynez’in dikkat çeken vaatleri arasında.

SHEINBAUM: BU DÜNYA İÇİN DE BİR SEMBOL

Yapılan kamuoyu yoklamalarının ışığında, yarın yapılacak seçimin favorisi gösterilen Sheinbaum, önde gelen iki adayın kadın olmasının Meksika toplumunun sonunda gelişme gösterdiğinin bir işareti olduğunu söyledi. BBC’ye konuşan iktidar adayı, “Bu bence Meksika için bir sembol. Ben bunun dünya için de bir sembol olduğunu düşünüyorum” dedi.

Meksika’nın yıllarca ‘maço’ bir ülke olarak adlandırıldığını anlatan Sheinbaum, “Ama Meksikalılar şimdi pek çok kadın tarafından yönetiliyor ve bu bir değişim” ifadelerini kullandı. Sheinbaum, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir kadının devlet başkanı olacağından heyecan duyan genç kızlar görüyorum. Bu kadınlar ve erkekler için kültürü değiştiriyor.”

Enerji mühendisliği konusunda doktorası bulunan Claudia Sheinbaum, 2007 yılında Birleşmiş Milletler’deki (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) katılmış, IPCC’nin Dördüncü Değerlendirme Raporu için ‘iklim değişikliğinin azaltılması’ konusundaki bir makalenin yazarları arasında yer almıştı. Grup, daha sonra ABD’nin eski devlet başkanı Al Gore ile birlikte Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx