Maaş zammı cebe girmeden buhar oldu: Öğlen yemeği konut fiyatları uçtu gitti

2025 Yılında Zam Yağmuru Yaşanıyor: İşte Detaylar

Asgari ücretlilerden emeklilere ve özel sektör çalışanlarına kadar toplumun geniş kesimi, henüz 2025’e ait zamlı maaşlarını almadan 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm ödeme ve harcamalarda artan zamlarla karşı karşıya kaldı.

Vergi ve cezalarda yüzde 43.93’lük Yeniden Değerleme Oranı zammı, alkollü içecek ve sigaraya yüzde 7.56’lık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı ile elektrikten suya, kiradan akaryakıta bir dizi zammı beraberinde getirdi.

Öğle Yemeği Fiyatları Arttı

Asgari ücretin ve vergilerdeki otomatik zamların devreye girmesiyle birlikte fiyat artışları lokantalara da yansıdı ve öğle yemeklerine yüzde 10 ile yüzde 30 arasında zam yapıldı.

Aralık 2024’te 100 gramlık bir döner dürüm ile bir içecek için ödenen 350 TL, yeni yıl ile birlikte yüzde 17 artışla 410 liraya yükseldi. Benzer şekilde; öğle yemeği için tercih edilen bir zincir restoranda hamsi tava ve salatadan oluşan menünün fiyatı aralıkta 394 lira iken, ocak ayında yüzde 11’lik artışla 439 liraya yükseldi.

Popüler öğle yemeği seçeneklerinden hamburger menüsü fiyatı bir ayda 427 liradan 562 liraya yükseldi. Bu artışlarla birlikte beyaz yakalılardan diğer çalışanlara kadar herkesin öğle yemeği için harcadığı miktar 500 lirayı aştı. Ayrıca, büyükşehirlerde temel ihtiyaçlar arasında yer alan damacana sular da zam fırtınasından nasibini aldı. Örneğin, online platformlardan satılan 19 litrelik damacana suyun fiyatı aralıkta 114.90 TL iken, bugün %13.15 artışla 129.90 liraya yükseldi.

Konut Projelerinde Fiyatlar Yükselişte

2024 yılında konutta yıllık yüzde 63.09 oranında bir enflasyon görülürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sosyal konut projelerini duyurmasının ardından ilan sitelerinde fiyatların bir günde 500 bin lira artış göstermesi dikkat çekti.

Related Posts

Çin Merkez Bankası kısa vadeli faizleri düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBoC), ABD ile karşılıklı tarife artışlarıyla tırmanan ticaret gerilimine karşı ekonominin ve finans piyasalarının istikrarını sağlamak üzere para politikası tedbirleri açıkladı.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

Anneler Günü yaklaştı, gül fiyatları uçtu

Anneler Günü öncesinde çiçek satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Annesine ya da sevdiklerine çiçek almak isteyen vatandaşlar gülü tercih edince gül fiyatları da bir anda fırladı. İnternetteki çiçek uygulamalarında 11 adet gül 799 liradan satışa sunuldu.

Kalpte 3 milyar dolar tasarruf

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalıştığı Üreten Sağlık Modeli kapsamındaki en önemli projelerden olan Kalp Akciğer Makinesinde (KAM) ufuk göründü.

2021 Aralık ayından bu yana en düşük oran

Yıllık enflasyon yüzde 37.86 olarak açıklandı. TÜFE’de Aralık 2021’den bu yana en düşük oran olarak kayıtlara geçti. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarının 4 aylık enflasyon farkı yüzde 13.36, memur maaşlarında ise fark yüzde 6.94 oldu.

Romanya’da işsizlik geriledi

Romanya’da mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı, Şubat 2025’teki yüzde 5,6 seviyesinden Mart ayında yüzde 5,5’e indi. Bu değişimle birlikte ülkede işsiz sayısı 3 bin 800 kişi azalarak 453 bin 100’e düştü. Ancak detaylara bakıldığında kadınlar …