KPMG, yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre aile ofisleri ve yüksek net değerli bireylerin yüzde 90’ından fazlası Bitcoin ve altcoin alanına yatırım yapmaya ilgili. Hatta bazıları hâlihazırda kripto para yatırımcısı. Raporun ardından, özellikle, Hong Kong ve Singapur’un zengin seçkinlerinin kripto paralara hevesle baktığı düşünülmekte. İşte detaylar…
KPMG raporu, zenginlerin kriptoya yönelik tutumunu belirledi
KPMG China ve Aspen Digital tarafından hazırlanan “Kripto Varlıklara Yatırım” başlıklı rapor, 24 Ekim’de yayınlandı. Rapora göre, yakın tarihli bir ankete katılan aile ofislerinin ve zengin bireylerin yüzde 58’i halihazırda kripto paralara yatırım yapıyor. Katılımcıların yüzde 34’ü ise bu varlıklara yatırım yapmayı planlıyor. Anket, Hong Kong ve Singapur’daki 30 aile ofisinin ve yüksek net değerli kişilerin nabzını tuttu. Çoğu katılımcı 10 milyon ila 500 milyon dolar arasındaki varlıkları yönettiği kaydedilmekte.

KPMG, ultra zenginler arasındaki büyük kripto alımının, “ana akım kurumsal ilgideki” artışı teşvik ettiğini söyledi. Bunun da sektöre olan güveni artırdığını söyledi. Ayrıca kurumların, düzenlenmiş ürünler dahil olmak üzere kripto ürünlerine daha fazla eriştiği belirtilmekte. Singapur’un en büyük bankası DBS, Eylül ayında, dijital borsasında (DDEx) kripto hizmetlerine dair analizler paylaştı. Hizmetlerini, gelirleriyle ilgili kriterleri karşılayan ve akredite yatırımcılar olarak sınıflandırılan yaklaşık 100.000 müşteriye genişlettiklerini bildirdi.
Yatırımcıların odağında Bitcoin ve bu altcoin’ler var
Kripto para borsası Coinhako Singapur Para Otoritesinden (MAS) Dijital Ödeme hizmetleri sunmak için lisans aldı. Ekim ayında aldığını duyurduğu bu lisansı az sayıda firma alıyor. Bununla birlikte, tahsisler nispeten küçük kalıyor. Çoğu yatırımcı, portföylerinin yüzde 5’inden daha azını kripto varlıklara ayırıyor. Bunlar arasında ise Bitcoin’e, Ethereum’a ve stablecoin’lere fon aktarılmakta. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi stablecoin’ler, belirli bir varlığa sabit kripto paralardır. Piyasadaki stablecoin’ler, genellikle ABD dolarına sabitlidir. En büyük stablecoin’leri aşağıdaki gibi görebilirsiniz:


Ankete katılanlar, piyasa volatilitesinden ve doğru değerlemedeki zorluklardan bahsetti. Ayrıca kripto varlıklara ilişkin düzenleyici netlik eksikliğine dikkat çekildi. Bunların, sektöre yatırım yapmak için bir engel olmaya devam ettiği belirtilmekte. Ancak KMPG, iki ülkedeki düzenleyici netliğin daha iyiye doğru değişebileceğini kaydetti. Örneğin, Hong Kong‘daki tüm kripto varlık hizmeti sağlayıcıları (VASP’ler) Mart 2024’e kadar bir lisans başvurusunda bulunmak zorunda kalacak. Singapur ayrıca kripto para birimi düzenlemelerini genişletmeyi planlıyor.

Hong Kong menkul kıymetler düzenleyicisi geçtiğimiz günlerde yatırımcıların doğrudan kriptolara yatırım yapmasına ve mevcut kripto ticareti gereksinimlerini yeniden gözden geçirmesine izin vermek istediğini duyurdu. Ayrıca Singapur Para Otoritesi (MAS), ülkede hizmetleri sağlamak için ön onay alan birkaç borsa için kripto ticaretini genişletiyor.