Çalışanlar İş Kanunu gereği evlenirken ücret kesintisi yapılamayan izne hak kazanır. Yasada bu izin mazeret izni başlığı altında anlatılır. Evlilik izni kullanacakların bilmesi gereken en önemli şey izne hak kazanabilmek için evliliğin gerçekleşmiş olmasıdır. Memurlarda düğün izni hakkı doğabilmesi için nikahın gerçekleşmiş olması şartı aranmaktadır.
İşçi olarak çalışanlar evlilik izinlerini kullanma zamanlarını kendileri belirler.Evlenirken ya da daha ileri bir tarih de bu izni kullanabilirler. Burada tek önemli olan işverenin uygun görmesidir.
EVLİLİK İZNİ KAÇ GÜNDÜR?
İşçiler için yasada ÅŸu ÅŸekilde anlatılır: “İşçiye evlenmesi, evlat edinmesi ya da anne veya babasının, eÅŸinin, kardeÅŸinin, çoÄŸununun ölmesi halinde üç gün, eÅŸinin doÄŸum yapması halinde ise beÅŸ gün ücretli izin verilir.”
Memurlar için de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Mazeret İzni baÅŸlığı altında evlilik izni ÅŸu ÅŸekilde anlatılmıştır; Memura eÅŸinin doÄŸum yapması halinde isteÄŸi üzerine on gün babalık izni, kendisinin veya çocuÄŸunun evlenmesi ya da eÅŸinin, çocucuÄŸunun, kendisinin veya eÅŸinin anne, baba veya kardeÅŸinin ölümü halinde isteÄŸi üzerine yedi gün izin verilecektir.
EVLİLİK İZNİ HAFTA SONUNA DENK GELİRSE…
Evlilik izninin hafta sonuna ya da iÅŸ gününe denk gelmesi ile ilgili İş Kanunu’nda belirtilmiÅŸ bir madde yoktur. Ancak hafta sonları genellikle haftalık tatile denk geldiÄŸi için. Cumartesi ya da pazar günleri haftalık izinden düşülür. Evlilik izni için ÅŸart koÅŸulmuÅŸ bir tarih de olmadığı için iÅŸverenin de uygun bulmasıyla tercih edilen iÅŸ günlerinde evlilik izni kullandırılır.