Dünyanın “Pil Pasaportu”na Sahip Olacak İlk Otomobili Belli Oldu

Avrupa Birliği (AB), yakın zamanda daha sürdürülebilir bir gelecek oluşturma amacıyla “Dijital Pil Pasaportu” zorunluluğu getirileceğini duyurmuştu. Şubat 2027 itibarıyla, Avrupa’da pazarlanan 2 kWh’ten fazla kapasiteli tüm pillerin bu pasaporta sahip olması gerekecekti.

Tabii ki bu zorunluluk elektrikli araçları da kapsıyordu. Şimdi ise dünyanın pil pasaportuna sahip olacak ilk otomobili açıklandı. Bu araç, Volvo’dan bir model olacak.

Volvo EX90, pil pasaportuna sahip ilk model olacak

XC90’ın elektrikli versiyonu diyebileceğimiz yeni Volvo EX90, dünyada dijital pil pasaportuna sahip ilk elektrikli araç olarak kayıtlara geçecek. ABD’de üretilecek modelin, bu yılın ikinci yarısında Kuzey Amerika ve Avrupa’da yollarda olması bekleniyor.

Volvo, tedarik zincirlerinin haritasını çıkaran Birleşik Krallık merkezli girişim Circulor ile beş yıldır bu pasaportu geliştiriyordu. Şirket yöneticisi Vanessa Butani, verdiği demeçte “Öncü ve lider olmak bizim için gerçekten önemli.” ifadelerini kullanırken EX90’ın yanı sıra ilerleyen dönemlerde kademeli olarak tüm elektrikli modellerin pasaporta sahip olacağını ifade etti.

Pil pasaportu, aracın bataryasıyla ilgili tüm bilgileri içeriyor. Üretim süreci, ham maddeleri, bileşenleri, toplam karbon ayak izi, pilin 15 yıllık sağlık durumu, tedarik zinciri durum, geri dönüşüme uygun olup olmadığı gibi birçok güncel bilgi yer alacak. Bu şekilde çevresel etkilerinin azaltılması ve yeniden kullanımın teşvik edilmesi sağlanacak. Pasaportun Volvo’ya araba başına 10 dolara mal olmasının beklendiğini de belirtelim.

Avrupa’da pil pasaportu zorunluluğu hakkındaki tüm detaylar için:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx