Depreme karşı karbon fiber yöntemi

İstanbul için Yenilikçi Deprem Güçlendirme Tekniği: Karbon Fiber

Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’un deprem riskini tekrar gündeme getirdi. Ancak bilim insanları, artık stratejik bir çözüm öneriyor. Üstelik bu çözüm yıllar önce Hatay’da başarılı bir şekilde uygulandı.

Karbon Fiberle Güçlendirilen 49 Yıllık Bina Depremlere Meydan Okuyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, karbon fiber güçlendirme tekniği sayesinde 49 yıllık bir binayı depreme karşı daha dayanıklı hale getirdi. Bu teknik, Kahramanmaraş’taki depremi atlattırmış ve binayı yıkımdan korumuştu.

Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye yaptığı açıklamada, “İnsanları tahliye etmeden ve binayı baştan inşa etmeden, az bir müdahale ile binayı güçlendirebilir miyiz diye arayış içindeydik.” şeklinde konuştu.

2008 Yılında Hatay’da Başarılı Bir Deneme

Mustafa Tan sözlerine şöyle devam etti:

“Deneysel bir bina üzerinde karbon fiber güçlendirme yöntemini uygulayabilir miyiz diye araştırıyorduk ve bu arayışımız, Hatay’da bir binayı güçlendirmemizi sağladı. Önce binada korozyon onarımı yapıp demirleri temizledik, ardından karbon fiber ile kolonları sardık ve bina dış yüzeyini güçlendirdik. Böylece binayı eski sağlamlığına kavuşturduk.”

Bina güçlendirildikten tam 14 yıl sonra iki büyük depremi başarıyla atlattı. 2023’te yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri, güçlendirilen binayı etkilemedi.

Tan, “Sitede toplam 3 blok bulunuyordu. Deprem anında A3 Blok yıkıldı ancak güçlendirdiğimiz blok ayakta kalmayı başardı.” şeklinde bilgi verdi.

Karbon fiber güçlendirme tekniği aynı zamanda maliyet açısından da avantajlı. Tan, “Destek aldığımız 50 bin euroyu harcadık. Kat maliklerinden de katkı alarak toplam maliyeti düşürdük. Güçlendirme projelerinde genel kural, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığı zaman ekonomik olmamaktadır.” dedi.

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’ndan çarpıcı belgesel paylaşımı: ’19 Mart Darbesi nasıl yapıldı?’

Silivri’de tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından dikkat çekici bir paylaşım yaptı. İmamoğlu, İBB’ye yönelik operasyonları anlatan belgeseli, “19 Mart Darbesi nasıl yapıldı?” notu ile paylaştı.

Kurutulmuş papazın mumyasının gizemi çözüldü: “Eski Mısır’dan çok farklı”

Araştırmacılar, Avusturya’da bir köydeki kilise mahzeninde saklanan mumyanın gizemini çözdü. Vücut duvarı açılmayan mumyanın daha önce bilinen mumyalama yöntemlerinden çok farklı şekilde hazırlandığı belirtildi.

Çin’den ABD’ye gümrük mesajı: Teklifi değerlendiriyoruz

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 145’lik vergileriyle ilgili müzakere talebine “değerlendiriyoruz” açıklaması yaptı.

Haziran ayında habere telif geliyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e geleceğini söyledi.

Resmi Gazete’de bugün (2 Mayıs 2025 Resmi Gazete kararları)

Resmi Gazete’de 2 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var? İşte 2 Mayıs 2025 tarihli ve 32888 Sayılı Resmi Gazete ayrıntıları.

Öz Büro İş’ten 1 Mayıs’ta siyah çelenkli tepki

Öz Büro İş Sendikası, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, toplu iş sözleşmesindeki gecikmeye tepki olarak Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikasının (TÜHİS) önüne siyah çelenk bıraktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir