Çin daha önce görülmemiş yeni bir bakteri keşfettiğini açıkladı

Çin’in uzay istasyonu Tiangong’da yapılan mikrobiyolojik çalışmalar sonucunda, dünyada daha önce keşfedilmemiş yeni bir bakteri türü bulundu. Bu yeni mikroorganizma bilim insanları tarafından “Niallia tiangongensis” olarak adlandırıldı. İstasyondan adını alan bu bakteri, daha önce bilinen bir toprak bakterisinin uzayda evrimleşmiş bir formu olarak görülüyor.

ZORLU KOŞULLARA DAYANIKLI

Donanımhaber’in haberine göre, bu yeni keşfedilen bakteri, 2023 yılında Shenzhou-15 misyonu kapsamında astronotlar tarafından istasyondan toplanan örnekler sayesinde keşfedildi. Steril bezlerle elde edilen bu örnekler dondurularak Dünya’ya geri getirildi ve detaylı analizlerden geçirildi.

Araştırmalar, Niallia tiangongensis’in normalde toprakta, kanalizasyon sistemlerinde ve bazı gıdalarda bulunan Niallia circulans adlı bir türle yakından ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ancak yaşam alanını uzaya genişletmiş olan bu yeni bakteri, yüksek radyasyon ve düşük yerçekimi gibi aşırı koşullara uyum sağlamak için genetik değişiklikler yapmış durumda.

Uzmanlara göre bu yeni bakteri, oksidatif strese karşı direnç gösteriyor, radyasyon hasarlarını onarabiliyor ve jelatini parçalayarak karbon ve azot elde edebiliyor. Ayrıca, yüzeylere yapışarak çoğalabilen biyofilm oluşturma yeteneği, uzun süreli uzay görevleri için büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, bu tür mikroorganizmaların hem astronotların sağlığı hem de uzay araçlarının bütünlüğü açısından potansiyel tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. Ancak bakterinin insanlar için ne kadar tehlikeli olabileceği henüz net değil. Ayrıca, bu yeni bakteri, uzayda evrim geçiren ilk bakteri keşfi de değil. NASA 2018 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda antibiyotiklere direnç kazanmış dört yeni bakteri türü keşfetmişti. Bu bakteriler de benzersiz genetik adaptasyonlar aracılığıyla hayatta kalma stratejilerine sahipti.

Related Posts

Tembel öğrenci bile 2 saatte matematik dehası oluyor! Özel ders aldırmak mazide kaldı

Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çığır açan bir araştırma, beyne uygulanan hafif elektrik akımının matematik becerilerini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu. Katılımcıların beş gün boyunca toplamda 150 dakikayı bulan bu uyarım …

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?

Dünya UFO Günü: Yanıt bulmaya her zamankinden daha yakın olabilir miyiz?

Dünya her 90 saniyede bir titreşti: Bilim insanları Grönland’daki gizemi aydınlattı

Gezegenin kalbinden yükselen esrarengiz titreşimlerin ardında, Grönland’ın derinliklerinde saklı iklim kaynaklı bir felaket yatıyor.

Turkcell’den yapay zeka adımı!

Panelde değerlendirmelerini aktaran Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç yapay zeka ve büyük veri temelli teknolojilerin artık sadece birer araç değil, dijital çağın yeni paradigmaları olduğunu belirterek, yapay zekânın yalnızca algoritmalarla …

Meta ses klonlama devi Play AI’ı bünyesine katıyor

Bloomberg tarafından aktarılan ve ismini vermek istemeyen kaynaklara göre, Meta’nın ses klonlama girişimi Play AI’ı satın almak üzere görüşmelerde bulunduğu ortaya çıktı. Bu hamle, Meta’nın yapay zeka araştırmalarındaki kadrosunu güçlendirme ve …

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.