Bilimsel çalışma ortaya koydu: Demans riski azalıyor
Genç Nesillerde Demans Görülme Riski Azalıyor
Demans, yaşlanmaya bağlı hastalıklar arasında öne çıkan bir sorundur. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, son zamanlarda yayımlanan JAMA Nöroloji dergisinde yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere demansın genç nesillerde daha az görülme riskine işaret etti.
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, demans gelişiminin insan beynini etkileyen genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu belirtti. JAMA Nöroloji dergisindeki bir araştırmada, son nesillerde beyin hacmi ve bilişsel işlevlerle ilişkili beyin bölgelerinde kalınlık artışı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Asil, yapılan araştırmanın sonucunda 1970’lerde doğan bireylerin, 1930’larda doğanlara göre demans riskinin daha düşük olduğunu açıkladı. Framingham Kalp Çalışması’ndaki verilere dayanarak, beyin hacminde yaşanan artışın, yıllar içinde beyin volümlerinde %6.6, hipokampüs volümlerinde %14.4 ve beyaz cevher volümlerinde %5.7 seviyesinde olduğunu belirtti.
“Çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altında olması önemli”
“Daha iyi sağlık hizmetleri, damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması, beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi gibi etmenler, bu artışın arkasındaki sebepler arasında yer alıyor” diyen Prof. Dr. Asil, yaşamın erken dönemlerinde çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altına alınmasının demans riskini önemli ölçüde azaltabileceğini belirtti.
“Demansın Gelişimi Engelenebilir”
Beyin sağlığını korumanın ve demans riskini azaltmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Asil, “Yaşam boyunca dikkat edilmesi gereken faktörler, beyin sağlığını korumak ve demans gelişimini engellemek için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmak, beyin hacmi ve işlevlerinde olumlu değişikliklere yol açabilir” dedi.
(DHA)
Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor |