Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Genetik Faktörler Bebeklerin Yürüme Zamanını Etkiliyor

Doğum ağırlığı, prematüre doğum, hareket etme imkânı ve beslenme gibi etkenler uzun süredir bebeklerin yürüme zamanını etkilediği biliniyordu. Ancak Surrey Üniversitesi’nden psikoloji ve genetik profesörü Angelica Ronald’ın açıklamaları, genetik faktörlerin de bu süreçte en az diğer faktörler kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Ronald, Euronews Health’e verdiği demeçte, ebeveynlerin çocuklarını destekleyebileceğini ancak kontrol edebilecekleri bir zaman dilimi olmadığını belirtirken, genlerin de büyük bir rol oynadığını vurguladı.

Norveç, Hollanda ve İngiltere’den yaklaşık 71 bin çocuğun katıldığı Nature Human Behaviour dergisinde yayımlanan bir araştırmada, bebeklerin yürüme zamanındaki farklılıkların yaklaşık dörtte birinin 11 genetik belirteçle açıklanabildiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu genetik belirteçlerin büyük çoğunluğunun beyin büyüklüğü, yapısı ve bilişsel işlevlerle bağlantılı olduğunu ve erken yürümeyle ilişkilendirilen genlerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile de örtüştüğünü belirtti.

Araştırmacılar, daha aktif ve kısa dikkat süresine sahip bebeklerin hareket ederek erken yürümeye başlayabileceğini düşünüyor. Ancak Ronald, bazı çalışmaların 18 aydan sonra yürümeye başlamanın gelişimsel sorunlara işaret edebileceğini savunmasına rağmen, her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu ve yürümeye başlama yaşı konusunda geniş bir normal aralık bulunduğunu belirtiyor.

Ronald ve araştırma ekibi, ileride genetik yapı ile çevresel koşulların birlikte nasıl çalışarak çocuk gelişimini şekillendirdiğini daha detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlıyor. Ronald, “Erken ya da geç yürümek, çocuğun genel gelişimi hakkında tek başına yeterli bilgi vermez. Her çocuğun ritmi farklıdır ve bu da son derece normaldir,” diyerek ebeveynleri endişelenmemeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Eğer 23 Mayıs’ta 184 milyon kullanıcıya ait giriş bilgilerinin sızdırıldığını haberi sizi endişelendirdiyse, şimdi sıkı durun: Araştırmacılar, bugüne kadarki en büyük veri ihlalini doğruladı. Tam 16 milyar şifre ve kullanıcı adı açığa çıktı.

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.

Kullanıcılar şikayetçi: Instagram hesabınız her an kapatılabilir

Yapay zekâ temelli otomatik moderasyon sistemlerinden kaynaklanan hatalar sebebiyle her an Instagram hesabınız kapatılabilir.

Bir ülke daha Huawei’yi resmen kara listeye aldı

Tayvan yasaları kapsamında, stratejik yüksek teknoloji ürünleri kara listesine alınan firmalara yapılacak ihracatlar hükümet onayı gerektiriyor. Uygulamada bu durum, Huawei ve SMIC’in Tayvan’dan ekipman, malzeme ve mühendislik çözümleri tedarikini …

Sutopunda Avrupa Şampiyonası biletini aldık

Sutopu Erkek Milli Takımı, 2026 Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti.

Linux Mint, parmak izi desteğiyle yenileniyor

Linux dünyasında kullanıcı deneyimini ön planda tutmasıyla tanınan Linux Mint, beklenen bir özelliği nihayet sistemine entegre ediyor. Mint ekibinin Haziran ayı güncellemesine göre, yeni sürümle birlikte parmak iziyle giriş sistemi kullanılabilecek …