Almanya’da hükümet 2025 büyüme beklentisini düşürdü

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Ekonomik Büyüme Raporunu Değerlendirdi

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin yayınladığı ekonomik büyüme raporu ile ilgili Berlin’de bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Habeck, bu yıl için resmi büyüme beklentisinin ocak ayındaki yüzde 0,3’ten yüzde 0’a düşürüldüğünü açıkladı. Gelecek yıl için ise büyüme tahmininin yüzde 1,1’den 1’e revize edildiğini belirtti.

Ekonominin, yaşanan resesyonun ardından zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Habeck, ABD’nin öngörülemez ticaret politikasının Alman ekonomisini tekrar büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Bakan Habeck, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tehditlerinin ihracat odaklı Alman ekonomisi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve büyüme tahminlerini aşağı yönlü etkilediğini belirtti.

Habeck, Alman ekonomisinin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun ve yüksek dış ticaret açığı göz önüne alındığında, ABD korumacılığının ekonomik büyüme üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğini ifade etti.

Bakan, zorlu jeopolitik ve ekonomik ortamda bir sonraki hükümetin yapması gereken ev ödevlerinin olduğunu belirterek, yeni koalisyon hükümetinin kalifiye işçi açığını gidermesi, yatırımları artırması ve dijitalleşmeyi teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

2025 ve 2026 İçin Ekonomik Tahminler

Alman ekonomi yönetimi, 2024’te ortalama enflasyonun yüzde 2,2’den 2025’te yüzde 2’ye ve 2026’da yüzde 1,9’a düşeceğini öngörüyor.

İşsizlik oranlarında ise 2025’te yüzde 6,3 ve 2026’da yüzde 6,2 seviyelerinin beklediği belirtilirken, ihracatın 2025’te yüzde 2,2 düşmesi ve 2026’da yüzde 1,3 artması öngörülüyor.

Alman Ekonomisi Güçlük Çekiyor

Alman ekonomisinin küresel ticaret üzerindeki endişeler artarken, birçok analist, ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman büyümesi için özel bir risk olarak değerlendiriyor.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığının diğer ülkelere göre daha yüksek olmasının ekonomiyi kırılgan kıldığı belirtilirken, ülkenin ekonomisi geçtiğimiz yıl gerilemeye devam etti.

Almanya, son iki yılda büyüme kaydedemeyen tek G7 ekonomisi konumunda. Eğer bu yıl da büyüme kaydedemezse, üçüncü yılda üst üste küçülen ekonomi olacak.

Related Posts

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …

Açlık sınırından da beter! Emekli ölüm sınırında maaşa layık görülüyor

En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kısacık, “Emeklilerimiz ölüm sınırında maaş alıyor” diyerek kanun teklifinde emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi. EMEKLİLERİMİZİN ALIM …

Resmi Gazete’de duyuruldu: Yatırım fonları ve mevduatta stopaj arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 6 ay vadeli mevduatta yüzde 15 olan stopaj yüzde 17,6’a, 1 yıl vadeli stopaj yüzde 12’den yüzde 15’e çıkarıldı.