ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Keşmir’de patlama sesleri

Hindistan’ın kontrolündeki Cemmu ve Keşmir’de 2 patlama sesleri duyuldu.

Çalık Holding binası önünde dehşet: Tazminatını isteyen işçiyi döverek öldürdüler

İstanbul’da, tazminatını almak için Çalık Holding’in Şişli’deki binasına giden eski çalışan Erol Eğrek, güvenlik görevlilerinin saldırısına uğradı. Hastaneye kaldırılan Eğrek, yaşamını yitirdi.

IMF, Pakistan’a 1 milyar dolarlık kaynağın önünü açtı

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Pakistan için yaklaşık 7 milyar dolarlık kredi programının ilk incelemesini tamamlarken, ülkenin yaklaşık 1 milyar dolarlık kaynağa erişimine izin verdi. IMF’den yapılan açıklamada, Pakistan’ın …

Bakırköy’de otel çalışanını öldürdüler: Silahlı saldırı anı kamerada!

Bakırköy’de otel görevlisi otelin girişinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.Saldırganın otelin önüne gelip silahlı saldırıyı gerçekleştirip kaçtığı anlar ve sokakta yaşanan panik anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Rusya, Büyük Yurtseverlik Savaşı zaferinin 80. yıldönümünü kutladı

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’da Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı mağlup etmesinin 80’inci yıl dönümü dolayısıyla askeri geçit töreni düzenlendi. Törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle …

Sosyal medyadan tanıştığı kadının özel görüntülerini paylaştı: Ünlü yazara hapis cezası!

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan yazar ve ulusal yayın organlarında köşe yazarlığı yapan ünlü yazar A.T. sosyal medyadan tanıştığı S.C.’nin özel görüntülerini 3. Kişilerle paylaşınca S.C. soluğu mahkemede aldı. Yazara 2 yıl hapis cezası verildi.