CHP’li Sarıbal: ‘Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli’

Orhan Sarıbal: Saray İktidarı Hayvancılığı Bitirmeye Yeminli

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Et ve Süt Kurumu’na damızlık hayvan ithalatı yapma yetkisi vermesine yönelik açıklamalarda bulundu. Sarıbal, “Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli. 12 milyar dolar ödendi, ancak bu yeterli gelmedi” ifadelerini kullandı.

4 Yılda 6,6 Milyon Hayvan Azaldı

Sarıbal, 2021 yılından bu yana Türkiye’deki hayvan varlığının 6,6 milyon baş azaldığını belirterek, 2024 yılı itibarıyla canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 1 milyar dolar harcandığını vurguladı. Bu duruma rağmen et fiyatlarında yaşanan artışın engellenemediğini ve halkın ucuz ete erişiminde zorluk çektiğini söyledi.

2024 yılında Türkiye’nin 423 bin baş canlı hayvan ve 81 bin ton kırmızı et ithal ettiğini belirten Sarıbal, bu ithalat için 1 milyar 235 milyon dolar yani 39 milyar TL ödendiğini dile getirdi. Sarıbal, et fiyatlarındaki yüksekliğe değinirken, ithalat sonucunda Güney Amerika’daki Uruguay ve Brezilya gibi büyük sığır işletmeleri ile Avrupa’daki büyük şirketlerin kar elde ettiğini belirtti.

Ayrıca, 2024 yılında Türkiye’ye 50 bin baş küçükbaş hayvan ithal edildiğini ve bunun yaklaşık 43 bininin Suriye’den geldiğine dikkat çeken Sarıbal, son 10 yılda 10,3 milyon baş canlı hayvan ve 419 bin ton kırmızı et ithalatının yapıldığını ve karşılığında 12 milyar dolar ödendiğini hatırlattı. Sarıbal, ithalatın kırmızı et fiyatlarını düşürmediğini ve halkın ucuz et tüketememesinden endişe duyduğunu belirtti.

Son olarak, Sarıbal, 2024 yılında yapılan ithatata rağmen et üretiminin %11,7 oranında azaldığını vurgulayarak “Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği defalarca ortaya çıkmasına rağmen bu kısır döngünün sürdürüldüğünü” ifade etti. Sarıbal, “Sonuç olarak, hayvan varlığımız azalırken dışa bağımlılığımız artıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Kaçak elektrik kullanımını tespit eden sayaç geliştirildi

Dicle Elektrik, AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” ile kaçak elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Kıbrıslılar TEKNOFEST’e akın etti: Güçlendiğimizi hissettim!

TEKNOFEST KKTC’ye katılan Kıbrıslılar, festivalin ülkelerinde düzenlemesinden dolayı gurur duyduklarını aktardı.

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı! ‘Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu…’

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı. Özlale kararlardaki amacı ”Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek” diyerek ifade etti.

Başkentten ihracat 4 ayda 4,6 milyar dolara ulaştı

Ankara’dan bu yılın ocak-nisan döneminde yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artarak 4 milyar 568 milyon 4 bin dolara yükseldi.

Çiftçi fiyat sormaya bile korkuyor: Hibe de yetmiyor, satış da yok!

Osmaniye’de tarımsal alet satışı yapan esnaf Mehmet Demir, çiftçinin alım gücünün dibe vurduğunu söyledi. “Fiyat artışları, gelir kaybı ve düşük kazançlar hem çiftçiyi hem bizi bitirdi” diyen Demir, Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bile karşılık bulmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir