2 Nisan boykotunun etkisi: Sonuçlar yayımlandı

Üniversite Öğrencilerinin İmamoğlu Protestoları Sonrası Başlattığı Boykotun Sonuçları Açıklandı

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, üniversite öğrencilerinin İmamoğlu protestolarının ardından 2 Nisan’da başlattıkları tüketim boykotunun sonuçlarına ilişkin bir rapor yayımladı.

Raporda, 2 Nisan’da gerçekleşen boykot; Google Maps haritalarından elde edilen yoğunluk verileri, boykotun ertesi günü esnaf ve işletme çalışanlarıyla yapılan yüz yüze görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistikleri kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edildi.

Boykotun Ertesi Günü AVM’lerde Durum

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde, CHP ve AKP seçmenlerinin yoğunlukta olduğu bölgelerdeki AVM’ler incelendiğinde, boykotun ertesi günü bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı. AKP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde hafif bir yoğunluk artışı yaşanırken, CHP’nin daha güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde daha belirgin bir artış görüldü.

Örneğin, İstanbul’un Güngören, Başakşehir ve Esenyurt ilçelerindeki AVM’lerde, 2 Nisan’a kıyasla 3 Nisan’da yüzde 3 civarında bir yoğunluk artışı olduğu tespit edildi. Ancak, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer gibi CHP’nin güçlü olduğu ilçelerdeki AVM’lerde bu artış yüzde 28’lere kadar çıktı.

‘Satışlar Düştü’ Diyenlerin Oranı Yüzde 56

Ankara’da yapılan 384 görüşme sonucunda, boykotun etkileri üzerine işletme sahipleriyle yapılan görüşmelere yer verildi. Çalışan sayısına bağlı olarak, işletmelerde satışlarda düşüş yaşandığını belirtenlerin oranı yüzde 56’ya kadar çıktı. Merkez Bankası’nın ödeme sistemleri istatistikleri de boykotun tüketimde belirgin bir düşüşe neden olduğunu gösterdi.

Ancak, çeşitli dönemsel etkenlerin tüketim üzerindeki etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Enstitü, 2 Nisan boykotunun ekonomik açıdan incelenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle 2025 senesinde çalışan ödemeleri hariç tutulduğunda, tüketim talebinde yüzde 26’lık bir düşüş yaşandığı ortaya konuldu.

Related Posts

Van’a 8,7 MW’lik yeni güneş santrali

Turkcell, yapımı tamamlanan Van’daki yeni güneş enerjisi santralini (GES) devreye aldığını dyurdu. 220.400 metrekarelik bir alana kurulan santralin, 8,7 megavat kurulu güce ve yılda ortalama 8.740 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğu belirtildi.

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Vergi borcu olanlar dikkat! 50 binden 250 bine çıkarıldı!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin TL’den 250 bin liraya çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, vergi ve …

Açlık sınırından da beter! Emekli ölüm sınırında maaşa layık görülüyor

En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kısacık, “Emeklilerimiz ölüm sınırında maaş alıyor” diyerek kanun teklifinde emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi. EMEKLİLERİMİZİN ALIM …