Zonguldak’ın Ereğli ve Alaplı ilçesinde 2 gündür hissedilen ve doğalgaza benzetilen kokunun kaynağının Oretec Mineral’e ait bir geri dönüşüm tesisine getirilen atık malzemelerden yayıldığı ortaya çıktı.
Bölücek Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar evlerine dahi giremediklerini belirterek duruma tepki gösterirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İlçe Müdürlüğü ile belediye ekipleri ise malzemelerden numune alarak tutanak tuttu.
Tesis yetkilisi bir kadın İzmir’den aldıkları malzemenin durumundan haberdar olmadıklarını söylerken, malzemenin de geri gönderileceği belirtildi.
NUMUNE ALINDI
Bunun üzerine bölgeye, jandarma, zabıta ve doğalgaz dağıtım firması ekipleri sevk edildi. Jandarma ekipleri tesis çevresinde güvenlik önlemi alırken, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Günay ile zabıta ve doğalgaz firması ekipleri tesiste incelemelerde bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile belediye ekipleri ise malzemelerden numune alarak tutanak tuttu.
İki gündür gelen ihbarları sahada değerlendirdiklerini ancak doğalgaz ile ilgili bir problem olmadığını belirten Aksa Doğalgaz Ereğli İşletme Müdürü Özhan Yarımbaş, “Bölgemizde 2 gündür aşırı yoğun koku ihbarları üzerine ekiplerimizle yapılan kontroller sonucu kokunun doğalgaz ile ilgili olmadığı tespit edildi. Kokunun bölgede bulunan bir fabrikadan kaynaklandığı belirlenmiştir” dedi.
FİRMA YETKİLİSİ: MALZEMENİN DURUMUNU BİLMİYORDUK
Tesise gelen bir kamyon şoförü, aracını görüntüleyen DHA muhabirlerine tepki gösterirken, mahallelilerle de tartışmaya girdi. Tesis yetkilisi bir kadın ise mahalleliyi bilgilendirerek sakinleştirmeye çalıştı. Yetkili kadın, “Biz lisanslı atık alım firmasıyız. Malzemenin bu durumda olduğunu bilmiyorduk. Akşamüstü koku yapmış dediler. Biz il müdürlüğüne haber verdik. Bu malzeme İzmir taraflarında yangın çıkıyor, kozmetik ve baharat fabrikası. Yangından çıkan malzemenin doğalgaz kaçağı olmasın diye üzerine sıkılan malzeme olduğu söylendi bize” diye konuştu.
MAHALLELİ TEPKİ GÖSTERDİ
‘EVLERE GİRİLMİYOR’
Eskiden böyle kokular olmadığını söyleyen Emine Demircan (80) ise şöyle konuştu:
“Ben 80 yaşındayım. Kaymakamlığa kadar gidiyordum, ölüyordum bu kokudan. Ölüyordum ben, bu kokuyu nasıl çekeceğiz. Kaç seneden beri burada bu koku yoktu. Öğlenden beri ölüyoruz, evlere girilmiyor.”
‘EN AĞIR CEZAYI ALMASINI SAĞLAYACAĞIZ’
Tespit tutanaklarımızı tuttuk. Onların içinden numuneler alınıp Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Onlar da tutanaklarını tutuyor. Valilikten alınan ÇED raporuna göre buraya ruhsat verilmiş. Bizler elimizden geleni yapacağız, en ağır yaptırımları uygulayacağız. Sizleri kimsenin zehirlemesine müsaade etmeyeceğiz.
Bu mekanın hukuki olarak en ağır cezayı almasını sağlayacağız. Firmayı gözlem altında tutup gerekli işlemleri yapacağımızdan şüpheniz olmasın. Bölgede istihdam yaratmak adına, hiçbir firma bizi zehirlemesin” dedi.
Tesis yetkilileri, İzmir’den getirilen atık malzemenin geri gönderileceğini de belirtti.